April 10, 2012

Sup Kimchi Daging

...Assalamu`alaikum w.b.t...

Hari ni saya nak kongsi resipi Sup Kimchi dan Daging super simple for org kebujangan and versi melayu,super pedas...(^_^)

Bahan-bahannya:
Kimchi...................................2 ketul 
(kimchi ni mestilah homemade,resipi buat kimchi,click disini)
Bawang putih .....................2-3 ulas
Bawang bombay.................1 biji
Daging...................................300-500gram (terpulang)
Pes cili...................................2 sudu besar
Cili padi.................................tambahan bagi selera masing2 (^_^)

Cara Masak:
1) Tumis bawang putih & bombay.
    Tunggu sampai naik bau n kekuningan..















2) Masukkan daging..goreng sampai sedikit garing..sebenarnya resipi asal xde lah nk tumis2 nih,just rebus semua bahan pai masak..saya dah try tapi kurang hebat rasanya......harus TUMIS dlu macam ni ok..(^_^)




3) Potong kimchi dlm 1 inci...(ini lah rupa kimchi yang saya simpan selama 2 hari, berbeza resipi asal,saya tak letak tiram/udang..hanyir..love the v very basic kimchi..) kemudian, masukkan lebihan kuah perapan kimchi dalam kuali dan tambah air supaya daging empuk (terpulang byk mana kuah yg anda nak..)

4) Bila daging dah mula empuk,masukkan kimchi...tutup kuali..biar dlm 10min supaya semua bahan dapat beramah mesra..(^_^)



5) Ups...jgn lupa masukkan pes cili, cili padi & perasa...garam tambah ikut keperluan sebab kimchi itu dah cukup masin..selesai!









Cara Hidangan:
Makan dengan nasi putih panas + daging/ayam goreng kunyit bercili/ikan masak cili/sayur campur etc...tpi saya lebih gemar gabungkan masakan daging + sup kimchi ni,sgt menyelerakan...


Wajib dihidang panas-panas ye..selamat mencuba!Wassalam (^_^) 

No comments:

Post a Comment